26 Eylül 2011 Pazartesi

YÖRESEL LEZZET TOKAT BAT'ı

 

 
MALZEMELER:
1 Su bardağı yeşil mercimek
yarım çay bardağı ince bulgur
3 orta boy domates
3 biber
4 dal taze yeşil soğan
1 orta boy kuru soğan
5-6 dal dere otu
5-6 dal reyhan
1 tatlı kaşığı nane
1 tatlı kaşığının ucu kimyon
 tuz, karabiber
1-2 yemek kaşığı salça
asma yaprağı 

 
HAZIRLANIŞI:
Mercimekleri yıkadıktan sonra üzerine çıkacak kadar suyla doldurup pişiriyoruz. Suyunu çekip Piştikten sonra altını kapatıp üzerine ince bulguru doküp karıştırıp kapağı kapatıp sıcağıyla bulgurlarında yumuşamasını bekliyoruz. Bu arada tüm sebze ve yeşillikleri küçük küçük doğrayıp mercimeklerin üzerine döküyoruz ayrı bir kapta 2-3 su bardağı suyun içinde salçayı eritip onuda malzemelerin içine döküp karıştırıyoruz. Baharatlarınıda kattıktan sonra afiyetle yiyoruz. Kıvamı çok suluda olmayacak katıda orta kıvamda olmalı. Soğuk yenilen bir yemektir. Bu yüzden yaz aylarında Tokat'lı hanımların vazgeçilmezidir. Batımıza özel birde yeme şekli vardır 1 dilim ev ekmeğini tabağımıza koyup üzerinede batı dökeriz ekmek ıslanır halis muhlis Tokat taprağını alırız içine batlı ekmeği sarıp afiyetle yeriz. çok doyurucu vede besleyici bir yemektir. Yanınada bi tatlı bi tuzlu bide çay oldumu tamamdır:) gelsin sohbetler...  Bu tariften yaklaşık olarak 6-7 tabak çıkıyor. AFİYET OLSUN...

 


Tokat'lıyız dediler
 bi kazan batı yediler
dahada yokmu dediler
anam gel, bidenem gel
gel gel güzelim Tokat'a gel...

Bu sözlere sahip bide oyun havamız vardır. Kına Gecelerinde ve düğünlerde bol bol parmak şıklatırız:))