7 Aralık 2011 Çarşamba

AŞURE (AŞUR)


İslam kültüründe AŞURE önemli bir yer işgal eder. Kelime karşılığı on veya onuncu anlamına gelen Fecr suresinin ilk ayetlerinde " And olsun ki Muharrem ayının ilk on gecesine" diye geçen bu gün aslında kutsal sayılan bir gündür.
Peygamberlerin hayatlarında önemli olayların yaşandığı günlere denk gelir bu tarih

Yerlerin ve göklerin yaratılması,

Hz. Âdem ile Hz Davut'un tövbesinin kabûl edildiği gün.

Hz. Nuh'un gemisi Cudi Dağının üzerine demirlemiştir.

Hz. Yûnus'un balığın karnından çıkması,

Hz. İbrahim (as.)'in dünyaya gelmesi ve ateşten kurtulması

Hz. İdris'in göğe çıkarılması,

Hz. Süleyman (a.s.)'a saltanat verilmesi,

Hz. Yakub'un oğlu Hz. Yusuf'a kavuşması, gözlerinin görmeye başlaması, Hz. Yusuf'un kuyudan çıkması

Hz. Eyyûb'un hastalıktan kurtulması,

Hz. Musa'nın Kızıldeniz'i geçmesi ve Firavun ordusu ile birlikte helak olması,

Hz. İsâ'nın doğumu ve ölümden kurtulup, diri olarak göğe çıkarılması Aşure günü oldu.

Hz. Musa (a.s.)'nın Firavun'un şerrinden kurtulması

Hz. Hüseyin (r.a.)'in şehid edilmesi

Kıyâmetin kopması da Aşûre günü olacaktır.

Hz. Aişe'nin belirttiğine göre, Kabe'nin örtüsü daha önceleri Aşura gününde değiştirilirdi
İslamiyetin kabulunden sonra da bu gelenek hiç bozılmadan devam etmiş, Muharrem ayının 10. günü oruç tutularak aşure pişirmek adet olmuştur.(Aşure günü bir gün önce, bir gün sonra da tutarak Yahudilere muhalefet edin.)Yalnız Aşure günü oruç tutmak mekruhtur. Bir gün öncesi veya bir gün sonrası ile tutmalı!



Nuh un Oğullarından Sam, Ham ve Yasef kendisine iman etmelerine karşın Kenan kavminden bir çok kimse ona iman etmez. 1000 seneden fazla Allah ın emirlerini kavmine tebliğ etmesine karşın ne yazıkkı çok zulme uğrar ve onların alaylarına mağruz kalır.Sonunda kavmini Allah a şikayet eder. Allah Hz. Nuh a çok büyük bir gemi yapmasını emreder. Ve ona yardım etmesi için Cebrail (as) kendisine yardımcı gönderir. Hz Nuh emre itaat eder ve büyük bir gemi yapar. Kendisine iman eden mugminleri gemiye bindirir. Her cinsten birer cift hayvanıda yanlarına alır. Ve Allah sonunda büyük tufanı kopartır. Gökten yağan yağmurlar ve yerden fışkıran sular tüm yeryüzünü kaplar. Tennur un (bir enerji çeşide olduğu bilinir) kaynaması ile gemi hareket eder.sadece gemiye binen mugminler kurtulur. Gemi aylarca sularda kalır. Bu zaman zarfında yanlarına aldıkları yiyeceklerde tükenmeye başlar. Geriye kalan tüm yiyecekler bir kazanda toplanarak kaynatılır ve bir çorba elde edilir. Bu çorba ile karınlarını doyururlar. İşte bugun çok severek yediğimiz aşurenin hikayesi böyle bir kıssaya dayanır.